Antallet af private uddannelsesmuligheder i Danmark er boomet de seneste 3-5 år. De unge ender dog i en jungle, når de skal vælge uddannelse, på grund af manglende kvalitetsstandarder og kontrol.
Private uddannelsestilbud er ikke nye i Danmark, men især de seneste 3-5 år er udbuddet eksploderet og efterspørgslen vokset.
– Det er tydeligt, at efterspørgslen på private uddannelser de seneste 3-5 år har været stigende, og mængden af private uddannelsesudbydere ligeså. De generationer, der kommer på uddannelsesmarkedet i dag, er klart mere åbne over for det privat udbud end tidligere. Hvis uddannelsen er god og spændende nok, er man i dag også klar til at betale for den selv, siger René Rytter Andersen, der er direktør hos Studentum.dk, der siden 2008 har samlet et overblik over alle danske uddannelsestilbud – både offentlige og private
Også private ønsker kvalitetsstandarder
IndretningsAkademiet er en af de ældste private fjernundervisningsuddannelser i Danmark og har uddannet indretningsarkitekter siden 1956 – dengang under navnet Akademisk Brevskole. Her ønsker man generelle kvalitetsstandarder på det private uddannelsesmarked.
Direktør Mette Rørdam, der selv er uddannet fra Det Kongelige akademi for Arkitektur og Design, overtog skolen i 2014 og har i løbet af sine ti år set en stigning i antallet af private uddannelsestilbud.
– Der er kommet større efterspørgsel og mere konkurrence, og det mener jeg er sundt, men det har den bagside, at det er blevet enormt svært for de uddannelsessøgende at gennemskue, hvad de får for pengene, siger Mette Rørdam.
– De private tilbud har i den grad deres eksistensberettigelse, men man kræver meget af de studerende, når de selv skal kunne vurdere faglighed og kvalitet. Specifikt for indretningsarkitekter handler det blandt andet om perspektivtegning og rumforståelse som eksempler på faglighed, der skal værnes om, men som i nogle tilfælde ryger ud. Det kan være svært at gennemskue som studerende, lyder det fra Mette Rørdam, der ser henimod et generationsskifte på skolen inden dens 70-årsjubilæum, men ønsker at videreføre skolens arv og faglighed.
Vejledning kører i cirkler
På Børne- og Undervisningsministeriets nationale portal Uddannelsesguiden og eVejledning vejleder man kun til de offentlige uddannelser og forsøger derfor også at finde offentlige uddannelsesalternativer til de private, hvis kommende studerende spørger til disse.
Men det er i mange tilfælde omsonst, mener Mette Rørdam og refererer til, at mange af de private tilbud konkurrerer med netop de offentlige uddannelser, der tilbyder ganske få pladser.
– Skal man uddanne sig til indretningsarkitekt via det offentlige uddannelsessystem, som jeg i min tid gjorde, er der rigtig mange studerende, der kæmper om ganske få pladser. Og det er jo hele grundlaget for de private tilbud. Derfor kommer der til at mangle vejledning til de private, når kvalitetsstandarderne heller ikke er der, lyder det fra Mette Rørdam.
IndretningsAkademiet er stiftet i 1956 under navnet Akademisk Brevskole og er en af landets ældste private brevskoler eller fjernstudier. IndretningsAkademiet uddanner indretningsarkitekter i både Danmark og udlandet og bygger på årelang tradition for faglighed og er samtidig en gedigen digital uddannelsesinstitution. Læs mere på: www.indretningsakademiet.dk